بسیاری از افرادی که قصد خرید سنگهای ساختمانی را دارند؛ نمیدانند باید چه نکاتی را در هنگام خرید این سنگها رعایت کنند. سنگ مرمر به علت عبور نور و جلوه بسیار زیبایی که دارد در فضاهای داخلی و تزئینات ساختمانی مورد استفاده قرار میگیرد. در هنگام خرید این نوع سنگها باید به نکات زیر توجه داشته باشید.
این مقامت تعیین میکند که یک سنگ تا چه میزان در برابر تنش و فشار مقاومت دارد. باید توجه داشته باشید که اگر سنگ مورد نظر شما در نمای ساختمان استفاده میشود؛ مقاومت فشاری آن باید حدود 300 کیلوگرم بر سانتیمتر باشد. همچنین اگر سنگ مرمر برای کف ساختمان استفاده میشود؛ لازم است که مقاومت فشاری آن حدود 900 کیلوگرم بر سانتیمتر باشد.
یکی دیگر از نکاتی که در هنگام خرید سنگها باید به آن توجه داشته باشید؛ میزان جذب آب است. این ویژگی با درصد بیان میشود. همه سنگها تا حدودی جذب آب دارند. باید توجه کرد که سنگهایی که برای نمای ساختمان استفاده میشوند؛ میزان جذب پایینی داشته باشند و این مقدار نباید از 2 درصد بیشتر شود.
سنگهای مرمر در شکل و ابعاد بسیار متنوعی در بازار وجود دارند. بسته به اینکه از این سنگ در کدام قسمت از ساختمان استفاده میشود؛ میتوان رنگ و ابعاد مورد نظر را سفارش داد.
معمولا به دلیل زیبایی و مقاومت بالایی که اینگونه سنگها دارند؛ از آن برای نمای داخلی و خارجی ساختمانها استفاده میشود. بهتر است که در هنگام خرید، ابعاد سنگ با ابعاد ساختمان تطابق داشته باشد که بعدا مشکل و خرابی به وجود نیاید.
یکی دیگر از نکاتی که در هنگام خرید سنگ مرمر باید به آن توجه کنید این است که آیا سنگها در هنگام جابهجایی و حملونقل بیمه میشوند یا خیر؟ این امر از خسارتهای احتمالی جلوگیری خواهد کرد. برای اطمینان از کیفیت سنگ بهتر است تا بهصورت حضوری سنگ را مشاهده کرده و از رنگ و مقاومت آن اطمینان حاصل نمایید.
عوامل متعددی وجود دارند که بر قیمت سنگ مرمر تاثیر میگذارند و به همین دلیل نمیتوان قیمت مشخصی را برای این نوع سنگها در نظر گرفت. بهطورکلی قیمت سنگهای مرمر با توجه به موارد زیر تعیین میشوند.
● اندازه و ابعاد سنگ
● نوع درجه و سورت سنگ
● رنگ و طرح انتخابی سنگ
● نوع ساب سنگ
● مقدار رزین استفادهشده درون سنگها
● نوع کیفیت و مقاومت سنگها
● انواع موجهای سنگ و موجدار یا بی موج بودن آن
● ضخامت و قطر و اندازه سنگ
● نوع معدن و مکان استخراج سنگ
● میزان تخلخل و جذب آب در سنگ
● نوع برش و گونیا بودن سنگ
سنگهای مرمر دارای انواعی هستند که در صنایع گوناگون مورد استفاده قرار میگیرند. در ادامه به بررسی انواع سنگهای مرمر میپردازیم.
یکی از انواع سنگهای مرمر، سنگ مرمر سبز (اونیکس) میباشد. همانطور که از نام این سنگها مشخص است؛ دارای پسزمینهای سبز رنگ با رگههای سفید و طلایی هستند. با توجه به کانیهای غالب، رنگ سبز آن ممکن است کمرنگ یا پررنگ باشد. این نوع سنگها محکم و مقاوم در برابر فشار و ضربه هستند و برای نمای ساختمانی و همچنین اماکن مذهبی، یک پیشنهاد عالی میباشند. میزان نفوذ آب نیز در آن بسیار کمتر از سایر سنگها است.
مقاومت اینگونه سنگها در برابر خراشیدگی بسیار بالا بوده و همین امر موجب شده تا از سنگ مرمر سبز در راهپلهها، کف ساختمان و محل رفتوآمد استفاده شود. این نوع از سنگهای مرمر نیز بسیار کمیابتر از انواع دیگر بوده و به همین دلیل در ساخت مجسمهها و مصنوعات نیز کاربرد بسیار زیادی دارد.
یکی دیگر از انواع سنگ مرمر، سنگ مرمر الوان است. این سنگ یکی از زیباترین انواع سنگهای مرمر میباشد که پسزمینه سفید تا شیری با رگههای قهوهای، سبز و نارنجی دارد. میزان رگهها و درجه رنگها در نقاط مختلف سنگ، متفاوت است. این نوع سنگها قابلیت عبور نور از خود را دارند و یکی از بهترین گزینهها برای نورپردازی به شمار میروند. انعکاس و عبور نور از سنگهای مرمر الوان، جلوه و شکوه بسیار زیبایی را به محیط میدهد.
سنگ مرمر الوان بهصورت بلوکهای بسیار بزرگ از معدن استخراج شده و پس از برشهای منظم در اندازه دلخواه استفاده میشود. سنگهای الوان ایران شهرت جهانی داشته و به کشورهای مختلفی همچون چین، برزیل، ترکیه و … صادر میشوند.
از نظر سختی و مقاومت نیز اینگونه سنگها از سختترین نوع سنگهای ساختمانی محسوب میشوند. سنگهای الوان در برابر فرسایش و تخریب بسیار مقاوم بوده و یک انتخاب مناسب برای استفاده در نماهای ساختمانها میباشند. ازجمله مزایای سنگ مرمر الوان میتوان به مواردی همچون ظاهر زیبا و عالی، مقاومت بسیار بالا، قابلیت عبور نور، عدم جذب آلودگی و غبار و عدم جذب آب اشاره کرد.
سنگ مرمر قرمز از دگرگونی سنگهای آهک تشکیل میشود که کانی اصلی آن کلسیت است. از مهمترین ویژگیهای سنگ مرمر قرمز میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
✔ زیبایی و رنگ بسیار خاص
✔ امکان عبور نور
✔ جلا پذیری بالا و سطح بسیار شفاف
✔ تخلخل بسیار کم
✔ عدم جذب گرما و خنکی دائمی سنگ
✔ مقاومت فشاری بسیار بالا
سنگ مرمر قرمز قابلیت صیقل پذیری بسیار بالایی دارد و تا حد جلای آیینهای میتواند جلوه داشته باشد. از مهمترین کاربرد این سنگ میتوان به صنایع ساختمانسازی اشاره کرد. رنگ زیبا و منحصر به فرد این نوع سنگها موجب شده تا در تزیین ساختمانهای بزرگ و همچنین در صنایع مجسمه سازی نیز مورد استفاده قرار گیرد.
سنگ مرمر دارای خصوصیات منحصر به فرد زیادی است که آن را به یکی از ارزشمندترین سنگها تبدیل کرده است.
از گذشته تا به کنون از سنگ مرمر در ساخت بناهای تاریخی استفاده میشده است. بهطور مثال بنای تاریخی تاج محل که یکی از زیباترین بناهای تاریخی به شمار میرود؛ در گنبد و برجهای آن از سنگ مرمر استفادهشده است. امروزه نیز این سنگها به عنوان یکی از مصالح ساختمانی در ساخت دیوارهای داخلی و خارجی، پوشش کف، دکوراسیون و نمای ساختمانها، پلهها و … استفاده میشود.
یکی دیگر از کاربردهای سنگهای مرمر در صنایع مجسمه سازی است. شفافیت، درخشندگی بسیار بالا، براق بودن و سطح صاف و تراشپذیری بسیار آسان آن، موجب شده که به عنوان یکی از بهترین سنگها در صنایع مجسمه سازی استفاده شود. به طور مثال مجسمه آرتمیس یا الهه یونانی از سنگهای مرمر ساخته شده است.
به دلیل خاصیت خنثیسازی اسیدها، سنگهای مرمر در بالاترین درجه خلوص در محصولات دارویی همچون آلکا سلتزر (یکی از داروهای درمان سوء هاضمه) مورد استفاده قرار میگیرند.
پودر مرمر سرشار از کلسیم بوده و بهراحتی در خوراکهای دامی حل میشود. از پودر این سنگها برای تولید مکملهای کلسیمی در خوراک مرغ، گوسفند و گاو استفاده میشود.
به دلیل زیبایی و برش و حکاکی آسان سنگ مرمر، از این سنگها برای ساخت قبر استفاده میکنند.
همانطور که در بالا گفتیم سنگهای مرمر دارای مزایای بسیار زیادی میباشند. از جمله مزایای سنگ مرمر میتوان به مقاومت بسیار بالا در برابر انواع شرایط آب و هوایی، قابلیت جذب پایین آب و مقاوم در برابر رطوبت، ضد حساسیت بودن و عدم جذب گردوغبار، سطح درخشان و صیقل، قابلیت ساب پذیری بالا و … اشاره کرد.
استفاده از سنگ مرمر به دلیل داشتن برخی از نقطه ضعفها، محدودیت دارد. همین نقطه ضعفها موجب شده تا از این سنگ نتوان در هر منطقه و مکانی استفاده نمود. برخی از معایب سنگ مرمر شامل محدود بودن منابع استخراج در کشور ایران، تخلخل پذیری نامناسب برخی از انواع آن، نرم بودن سنگهای مرمر و امکان تغییر شکل در طولانیمدت، مقاومت پایین در شرایط بسیار اسیدی، نامناسب بودن آن برای استفاده از نمای ساختمانی در محیط مرطوب و … است.